Увеличаване на устни – лека корекция или мания

Нормално ли е това което ежедневно виждаме по улиците?

1.    Д-р Гигов, какво всъщност представлява увеличаването на устните и с какви продукти/процедури може да се постигне?

Увеличаването на устни може да се постигне основно чрез няколко метода. Това са инжектиране на хиалуронова киселина, липофилинг или попълване със собствена мастна тъкан, която е взета стерилно от друго място на пациента – най-често от корема, коленете или бричовете и се поставя в устните. Неудобството на този метод е, че преместената мазнина много бързо се стопява на новото място, на което е поставена и устните бързо губят желания обем. Другият метод за увеличаване на устни е чрез поставяне на силиконови импланти – Перма лип. Пациентите не харесват този метод поради неудобствата и възможността за изместване и дискомфорта на самия имплант и дава доста неестествен вид. Уголемяване на устните с хиалуронови филъри е най-безопасният, бърз, временен и естествен начин за това. Пълнещите материали са два основни вида – на базата на хиалуронова киселина или синтетични материали. Много от нашите пациенти предпочитат временни или краткотрайни материали, които се резорбират след няколко месеца. Така винаги имат възможност да се върнат към първоначалния си външен вид.

 

2.    Все повече виждаме дами с прекомерно увеличени устни. Можем ли да го наречем „мания“ или не?

–       Да, определено увеличаването на устни се е превърнало в мания или по-точно, както аз бих казал, стигматизиране. Това произтича от факта, че все по-често жените искат да изглеждат като някоя друга дама. Дали водени от известността, демонстрацията на положение или високия социален статус, не мога да кажа, но определено искат да се доближат максимално до външността на определена от тях личност.

 

3.    Какво бихте препоръчал на дамите, които никога не са се подлагали на такава интервенция, но имат желание?

–       Най-важната ми препоръка е да проучат и да се уверят, че лекарят, който прави интервенцията, наистина има необходимата за това квалификация. Другата ми основна препоръка е винаги да избират най-добрия продукт, който е сертифициран и се е утвърдил на пазара не само в България, но и на световно ниво. Не бива да рискуват с неизвестни марки. Цената в случая не трябва да бъде водещ фактор за избор, тъй като става въпрос за тяхното здраве.

 

4.    Имал ли сте пациент, представител на силния пол, който да иска да се подложи на такава манипулация?

–       Да, имам  пациенти мъже, които искат да увеличат обема на устните си и го правят редовно. С времето процедурите, на които се подлагат мъжете, стават все повече и по-разнообразни.