Как слънцето влияе на кожата ни

Редовното излагане на слънчева светлина е нужно на нашето тяло, за да синтезира витамин Д. Но ако се прекали с престоя под слънчевите лъчи,без необходимите предпазни мерки, се увеличава риска клетките на кожата да се увредят и да настъпят неблагоприятни промени, защото с течение на времето,ултравиолетовата светлина уврежда влакна в кожата, наречени еластин. При този процес кожата започва да се свива, опъва, губи еластичността си.

Едни от най-честите увреждания на кожата, които се причиняват от слънцето са:

·         Преждевременно стареене на кожата

След години слънчева експозиция кожата задебелява и нейната възможност да задържа течностите намалява. Това води до появата на фини линии и бръчки по лицето. Те са в най-голямо количество около очите и устните.

Повишената активност на клетките, отговорни за натрупването на меланин – меланоцити при по-често излагане на слънце може да има за резултат появата на кафяви петна. Освен това по лактите и глезените може да се забележат бели петна с размер 2-5 милиметра, които се дължат на обезцветяване на кожата като ефект от честа дълга експозиция на слънце.

Слънцето може да предизвика и промяна в текстурата на вашата кожа и нейния външен вид. Годините слънчева експозиция водят до изтъняване на най-външния слой на кожата, което я прави по-податлива на разкъсване и драскотини. В същото време по-дълбоките слоеве на кожата задебеляват и тя загубва своята еластичност.

·         Кожни петна

Слънчевата кератоза или още позната като кожни петна е често срещано състояние. Петната са кожни лезии, които се развиват под вредното въздействие на УВ лъчите. Размерите на петната варират от 2 до 20 милиметра. Техният цвят също може да бъде различен от дискретно кафеникав до силно червен.

Кожните петна са често срещани в области на тялото, които най-често се излагат на слънце – носа, бузите, горната устна, ушите, челото, ръцете и шията. При някои хора кожните петна могат да бъдат съпроводени с неприятни усещания като болка или сърбеж, в някои случаи пациентите могат да се оплакват от парене в областите, където има петна при тяхното излагане на слънце.

Въпреки, че могат да бъдат неприятни обикновено кожните петна са безвредни. Но в някои случаи те могат да доведат до развитие на някои от видовете кожен рак. Поради тази причина експертите препоръчват пациентите да не ги пренебрегват и да търсят съвет от специалисти.

·         Рак на кожата

Всеки път, когато кожата ви е изложена на слънце без да сте положили грижи да я предпазите в кожните клетки настъпват структурни увреди. Тези увреди нарушават дейността на имунните клетки в кожата и след време тя може да не успее да се справи с нашествието на ракови клетки в нея и да се развие рак.

Меланомът е най-опасният вид рак на кожата. Първите увреди са на места по тялото, които често се излагат на слънце. Най-често меланомът се проявява с плоски петна по кожата, чийто цвят, размери и форма се променят с времето. Ако не се лекува навреме тези петна могат да станат по-големи, да променят своята форма и да потъмнеят.