Истината за целулита и борбата с него

Общоприето и разпространено твърдениe е, че целулитът е само козметичен дефект. В действителност обаче нещата стоят малко по-различно. Според лекарите, т.нар. портокалова кожа е сериозно заболяване на съединителната тъкан, което засяга както лимфната, така и кръвоносната система на повърхността и то едновременно.
Проучвания показват, че близо 85% от жените в зряла възраст са до някаква степен засегнати от „портокаловата кожа”. В този процент попадат различни категории жени, както стремящи се към активен начин на живот, така и такива, за които спортът и храненето не са толкова важни.
Въпросът, който вълнува всички дами е кои всъщност са причините за появата на целулит?
Първата причина, която може да се определи и като най-сериозна е наследствената предразлопоженост. Като втора се извежда възрастта, следвана от нездравословното хранене. Точно то води до наднормено тегло, което е четвъртият виновник за появата на „портокаловата кожа”.
Не е решение обаче рязко да се редуцира хранителният прием, защото това води до колебания в телесната маса, което пък от друга страна е петата причина за появата на целулит.
Голямо значение оказват и вредни навици като заседналия начин на живот, честия прием на алкохол и тютюнопушенето. Носенето на твърде тесни дрехи, колкото и да е красиво, може да окаже влияние върху кръвообращението.Разбира се, не само това са причините за поява на целулит. Хормоналният дисбаланс също може да окаже голямо влияние върху кожата. Замърсената околна среда и стресът в даден момент могат също да се превърнат в една от причините за поява на целулит.