Естетични процедури през пролетта, на какво да заложим и кое да изберем – филър или BTX, споделя професионалното си мнение д-р Гигов

  1. Д-р Гигов, лятото все повече наближава, а с това и желанието на дамите да са неустоими. Кои са най-търсените естетични процедури през сезон пролет/лято 2017?

 

  • – Ранната пролет е подходящо време за поставяне на филър и BTX, тъй като слънцето все още не е толкова силно. След тези процедури трябва да се избягва пряката слънчева светлина. Положителното в случая е, че при навременното им поставяне, видът се запазва за лятото и така дамите са чувстват спокойни, красиви и подмладени през целия сезон.

От друга страна, лятото е свързано с излагането на преки слънчеви лъчи, които много дехидратират кожата. В този случай перфектната естетична процедура е мезотерапията – богата на хиалуронова киселина и комплекс от витамини, веднага нормализира състояниетo на кожата и намаля увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи, които водят до преждевременно стареене.

 

  1. Като пластичен хирург , какво бихте посъветвали пациентите си – настоящи и бъдещи – на кои процедури да заложат и кога е най-подходящият момент да се подложат на тях? 

–          Както казах, ранната пролет е подходяща за поставянето на филъри. Същото важи и за есента, тъй като е важно пациентите да не се излагат на слънчева светлина след процедурата.

Важно е кожата на лицето да се предпазва ежедневно от слънцето през лятото и да се полагат необходимите грижи, за да се минимизират пораженията в края на летния сезон.

 

  1. Кое е по-предпочитано – филър или BTX и защо?

–          И двата продукта са предпочитани,те нямат нищо общо един между друг, индикациите за поставяне на филър и BTX са различни.  Много често за получаване на добър резултат е нужно съчетаване или комбинация от BTX и Филър.

При поставянето на филър е важно, че не е необходим тест за алергии, поради приликата на хиалуроновата киселина, използвана в дермалните филъри с естественото вещество в човешкото тяло. Освен това, процедурата се прави с много фини игли, което я прави до голяма степен безболезнена, а времето за възстановяване на пациентите е минимално – могат да се върнат към ежедневните си дейности веднага след процедурата.

При поставянето на BTX най-важни са прецизната дозировка и правилното поставяне. По своята същност той се използва за коригиране на мимическите бръчки. Често срещано объркване е, че BTX унищожава бръчките. Това не е така – той не ги унищожава, а омекотява. Ботулиновият токсин  блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. Затова мускулът не се съкращава, а остава в трайно състояние на релаксация.

 

  1. Какъв е Вашият съвет за запазване на естествения вид, младост и красота?

–          Съветът, който мога да дам към всички мои настоящи и бъдещи пациенти е да не прекаляват и да не се вманиачават в естетичните процедури. Наблюдава се тенденция за увеличаване броя на корекциите, независимо дали са необходими. Още преди да е преминал ефектът на предишната процедура, пациентите вече се подлагат на нова. Това води до изкривяване на представата за красота и Стигматизиране на пациентите. Истината е, че красивата външност е естествената външност. Нашата цел е просто да я подчертаем, а не да я заличим.