Д-р Гигов – водеща фигура в Център за интегрирано здраве „Красива зона“

Д-р Костадин Гигов е един от най-добрите и обещаващи млади хирурзи в България. Има специализации по пластично-възстановителна и естетична хирургия във МУ – Пловдив, а след това и при най-добрите в тази област във Франция – проф. Пелерен – водещ специалист в Краниофациалната хирургия, както и проф. Вероник Мартино – водещ специалист по реконструкция на гърда.

 

Д-р Гигов е един от малкото в България, които се занимават с хирургия на лицеви аномалии, включително при бебета и деца. Освен в „Красива зона“, той работи в отделението по Пластична и краниофациална хирургия на МУ и заедно с проф.  Анастасов извършва операции на ушна мида, цепнатина на устната и небцето (заешка уста) и други вродени лицеви аномалии. Това са и част от  професионалните му интереси.

 

Защо избрахте България пред Македония, за да упражнявате професията си?

Причините са доста – професионални и лични.

 

Правите уникални операции на лицеви аномалии? Кой е най-тежкият случай, с който сте се сблъсквал? Разкажете повече за една такава операция, на публиката ни ще й бъде интересно?

Всеки случай е уникален сам по себе си. Всяка операция е тежка и сложна и изисква индивидуална преценка и подход. Най-малките ни пациенти са на 1 месец. Няма място за грешки.

 

Как се случват лицевите аномалии? Има ли някаква конкретна причина човек да бъде роден с лицева аномалия – ген, тежка бременност или друго? Може ли да предпазим евентуално децата си от тях или е въпрос на късмет? 

За сега няма начин за превенция, няма семейство, което да е застраховано, че детето му няма да се роди с лицеви аномалии. Известно е, че изолираните вродени цепнатини на устната и небцето,  които са над 80% от случаите, са генетично хетерогенни. През последните години става все по-ясно, че огромно значение имат факторите на околната среда, към които са чуствителни в различна степен отделните индивиди. Най–утвърдени  участници в тези взаимоотношения са различните тьканни растежни фактори, отговорни за миграцията и пролиферацията на клетките при образуването на лицето и черепа. Хирурзи и генетици работят заедно и вероятно в бъдеще ще може по-катергорично да се извършва профилатика на тези заболявания при засегнати семейства.

Искам да почертая, че дете, родено с изолирана лицева аномалия е напълно умствено, физически  и психически здраво. Лицевата аномалия  не е причина да бъде прекъсната бременност или бебето да бъде изоставено в дом. Тези деца имат нужда от мултидицисциплинарно лечение, което вече сме създали и функционира на високо ниво. Децата с лицевите аномалии  не се различават по нищо от връстниците си.

 

Какви в момента са тенденциите в естетическата хирургия? Масово явление ли е у нас?

Не може да се каже, че има напълно нови тенденции в пластичната и естетична хирургия, все още се извършват операции за уголемяване на гърди и устни. Факт е, обаче, че в момента на мода е типът жена, която изглежда естествена, без да изпада в крайности. Повечето пациенти предпочитат по-малки обеми на устните и гърдите. Тенденцията е да се правят едва забележими корекции на лицето и тялото, да се поддържа свеж и младежки вид, както и да се работи върху заличаване белезите на стареенето. Това съветваме и нашите пациенти в „Красива зона“.

 

Защо хората се подлагат на естетическа хирургия – защото не се харесват или искат да се харесват повече? Или може би искат да се харесат на конкретен човек… Имате ли впечатления, чисто психологически, за причините човек да дойде при вас?

Съвременният живот поставя пред нас много изисквания в личен, социален и професионален план, голяма част от които са свързани с начина, по който изглеждаме. Проучвания на американски психолози показват, че голям процент  от първото впечатление при среща се дължи на външния вид.

Неудовлетвореността от външния вид често се свързва с ниско самочувствие, липса на увереност и емоционална нестабилност. Именно тези фактори карат хората да потърсят нашите услуги – услугите на козметичната хирургия. Ако имат усещането, че новото лице, по-големите устни или по-големите гърди ще ги направят по-щастливи, то, за съжаление ще останат разочаровани, тъй като естетично-хирургически процедури могат дори да влошат психологическите  проблеми.

Козметично-естетичните манипулации  са  изключително индивидуални процедури и трябва да се правят заради желанието на самия човек, а не да се изпълняват желанията на някой друг. Това са добри процедури, ако пациентът е физически здрав, има положителна нагласа и реалистични цели за подобряване на външния си вид.

Кое е най-шантавото нещо, което е поискала ваша пациентка?

Има доста шантави неща,  които пациенти са искали, например:

– Докторе искам по 980 cc имплант във всяка гърда, защото утре съм на снимачната площадка.

 

Другото нещо, което мен винаги ме разсмива, когато се сетя е:

 

– Докторе искам долната устна толкова да ми я увеличите, че да не ми се вижда брадичката 🙂

 

А ваш пациент… Въобще мъже идват ли при вас и ако да – с какви желания?

Да, разбира се,  мъжете идват с различни желания – от корекция на клепнали уши, до абдоменопластика (премахване на излишна  увиснала кожа  на корема  след  рязко отслабване), липосукция, клепачи, ринопластика, фейслифт,  BTX.

 

Как се чувствате в работата си в „Красива зона“ и отделението на УМБАЛ Св. Георги „Пластична и краниофациална хирургия“, където оперирате лицеви аномалии. Как се работи в България? И как е в Македония?

Колегите от „Красива зона“ и отделението са част от моето семейство, удоволствие е да работя с такъв персонал и мога да кажа, че се чуствам щастлив от работата си. Как се работи в Македония  не мога да дам конкретен отговор, нямам впечатления и контакти с колеги от там в тази област за момента. В Бьлгария, благодарение на Проф. Юрий Анастасов, моят ментор, тази хирургия е на много високо ниво,  не се отличава по нищо от работата във Франция, Англия, Швеция, Словения  или други дьржави. Бих казал, че дори  при нас работата е много по-организирана, тьй като, засега, сме единственият център в Бьлгария за лечение на вродени лицеви аномалии. От скоро е сьздаден и онлайн регистър за пациентите с вродени лицеви аномалии – нещо уникално,  с което всеки пациент може да бьде проследяван от  неговия специалист  от всяка точка на Бьлгария и света.

 

Специализирал сте във Франция, защо не останахте или не се завърнахте там?

Да, така е. Не мога и тук да не спомена Проф. Анастасов, тьй като благодарение на него и сьздадената от него дългогодишна колаборация с Университетската болница ‘’Hospital Roger Salengro Plastic Reconstructive Surgery“  в Лил  имах вьзможноста да  специализарам пластична хирургия  под ръководството на проф. Пелерен (водещ специалист в Краниофациалната хирургия) и проф. Вероник Мартино (водещ специалист по Реконструкция на гърда).

 

Защо се завьрнах…? Защото целта на специализацията във Франция беше да замина, да усвоя най-новите техники, да подобря моите хирургически умения и, както се казва, да открадна всичко, което е полезно J, да се вьрна и да  практикувам наученото в Бьлгария .  Така и направих.